Wat zijn de beste manieren om post-inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie behandeling: wat is het en hoe behandelen we het?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een veelvoorkomend huidprobleem dat wordt gekenmerkt door donkere vlekken op de huid. Het ontstaat meestal na ontstekingen of beschadiging van de huid, zoals acne, eczeem, insectenbeten of wondjes. In dit artikel bespreken we wat PIH is, hoe het ontstaat en wat de beste manieren zijn om het te behandelen.

Hoe ontstaat PIH?

PIH ontstaat wanneer de huid wordt beschadigd, ontstoken of geïrriteerd. Dit kan leiden tot een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Het overtollige melanine hoopt zich op in bepaalde delen van de huid, waardoor donkere vlekken ontstaan.

Behandeling van PIH

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om PIH te verminderen of te verwijderen:

 • Topische crèmes: crèmes met ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden en vitamine C kunnen helpen om de pigmentatie te verminderen.
 • Lasertherapie: met lasertherapie kunnen donkere pigmentvlekken worden verwijderd.
 • Chemische peelings: deze kunnen helpen om de bovenste laag van de huid te verwijderen en de pigmentatie te verminderen.
 • Microdermabrasie: hierbij worden de bovenste lagen van de huid verwijderd met een apparaat dat kleine kristallen op de huid blaast.
 • Skinlight: dit is een huidverlichtende crème die kan helpen om donkere vlekken op de huid te verminderen. Het bevat ingrediënten zoals arbutine en niacinamide, die de huid oplichten en verhelderen.

Hoe PIH voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om PIH te voorkomen:

 • Vermijd het uitknijpen van puistjes en andere ontstekingen op de huid.
 • Gebruik milde huidverzorgingsproducten die de huid niet irriteren.
 • Draag altijd zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen de zon, aangezien UV-straling PIH kan verergeren.
 • Vermijd het gebruik van agressieve scrubs en huidverzorgingsproducten die de huid kunnen beschadigen.
 • Eet een gezond dieet met veel fruit, groenten en antioxidanten om de huid gezond te houden.
 • Vermijd stress en probeer een gezonde levensstijl te behouden.
 • Overleg met een dermatoloog als je aanleg hebt voor PIH en/of een gevoelige huid hebt .

Voorbeelden van PIH

PIH kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam en in verschillende gradaties. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Een donkere vlek op de huid na een insectenbeet
 • Acne littekens die donkerder zijn dan de omliggende huid
 • Een donkere verkleuring op de huid na een brandwond

FAQ

1. Is PIH gevaarlijk voor de gezondheid?

PIH is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar kan wel ontsierend zijn en het zelfvertrouwen van mensen aantasten. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon om verdere schade te voorkomen.

2. Welke behandeling is het meest effectief bij PIH?

Dit hangt af van de ernst van de PIH en de individuele situatie van de persoon. Een dermatoloog kan de beste behandeling adviseren, maar meestal worden topische crèmes en lasertherapie aanbevolen als eerste behandelingen. In ernstigere gevallen kunnen chemische peelings of microdermabrasie worden overwogen.

3. Is Skinlight geschikt voor de behandeling van PIH?

Skinlight is een huidverlichtende crème die kan helpen om donkere vlekken op de huid te verminderen. Het bevat ingrediënten zoals arbutine en niacinamide, die de huid oplichten en verhelderen. Skinlight kan helpen bij de behandeling van milde PIH, maar het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor advies voordat je het gebruikt.

4. Hoe lang duurt het voordat behandelingen voor PIH resultaten opleveren?

Dit hangt af van de behandeling die wordt gebruikt en de ernst van de PIH. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat resultaten zichtbaar zijn.

5. Kan PIH terugkomen na behandeling?

Ja, PIH kan na behandeling terugkomen als de oorzaken niet worden aangepakt. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en ontstekingen te voorkomen om te voorkomen dat PIH terugkeert. Regelmatige bezoeken aan een dermatoloog voor controle en onderhoud kunnen ook helpen om PIH onder controle te houden.

Hoewel PIH een vervelende aandoening kan zijn, zijn er gelukkig verschillende behandelingen en preventieve maatregelen beschikbaar. Raadpleeg een dermatoloog voor advies over de beste behandeling voor jouw specifieke situatie.

En vergeet niet dat Skinlight ook een mogelijke behandeling kan zijn voor milde gevallen van PIH. Het is een effectieve en veilige manier om de huid te verlichten en te verhelderen. Door het combineren van Skinlight met preventieve maatregelen, zoals het vermijden van ontstekingen en het dragen van zonnebrandcrème, kun je PIH onder controle houden en een egale, gezonde huid behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *