Wat zijn de beste manieren om melasma te behandelen?

Melasma behandelen: van zwangerschap tot borstvoeding

Veel vrouwen krijgen te maken met melasma, een pigmentstoornis die donkere vlekken op de huid veroorzaakt. Dit kan al tijdens de zwangerschap ontstaan, maar ook later in het leven. In dit artikel bespreken we hoe melasma ontstaat en wat de beste manieren zijn om het te behandelen.

Van zwangerschap tot melasma

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam grote hormonale veranderingen, waardoor de huid gevoeliger wordt voor pigmentatieproblemen zoals melasma. Melasma wordt vaak “zwangerschapsmasker” genoemd, omdat het vaak voorkomt op het gezicht in de vorm van donkere vlekken op het voorhoofd, de wangen en rond de mond.

De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook leiden tot een verhoogde productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Dit kan leiden tot een overproductie van melanine op bepaalde delen van de huid, waardoor melasma ontstaat.

Na de bevalling en tijdens borstvoeding

Na de bevalling kan de hormonale huishouding van het lichaam nog steeds uit balans zijn, wat kan leiden tot aanhoudende melasma. Ook vrouwen die borstvoeding geven, kunnen last hebben van melasma omdat de hormoonspiegels in het lichaam nog steeds aan het herstellen zijn.

Behandeling van melasma

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om melasma te verminderen of te verwijderen:

  • Zonnebrandcrème: het dragen van zonnebrandcrème met een hoge SPF kan helpen om melasma te voorkomen en te verminderen.
  • Chemische peelings: deze kunnen helpen om de bovenste laag van de huid te verwijderen en donkere vlekken te verminderen.
  • Lasertherapie: met lasertherapie kunnen donkere pigmentvlekken worden verwijderd.
  • Microdermabrasie: hierbij worden de bovenste lagen van de huid verwijderd met een apparaat dat kleine kristallen op de huid blaast.
  • Topische crèmes: crèmes met ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden en azelaïnezuur kunnen helpen om melasma te verminderen.

Voorkomen van melasma

Om melasma te voorkomen, is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en hormonale schommelingen te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  • Draag altijd een hoed en beschermende kleding als je in de zon bent.
  • Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF, ook als je binnenshuis bent.
  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en gebruik eventueel een parasol of zonnescherm.
  • Vermijd het gebruik van hormonale anticonceptie, aangezien deze de hormoonspiegels kunnen beïnvloeden en melasma kunnen veroorzaken.
  • Vermijd het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten en scrubs, aangezien deze de huid kunnen beschadigen en melasma kunnen verergeren.

FAQ

1. Wat zijn de oorzaken van melasma?

Melasma wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine op bepaalde delen van de huid. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap en bij het gebruik van hormonale anticonceptie, kunnen een rol spelen bij het ontstaan van melasma. Ook blootstelling aan de zon kan melasma verergeren.

2. Is melasma schadelijk voor de gezondheid?

Melasma is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel ontsierend zijn en het zelfvertrouwen van mensen aantasten. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon om verdere schade te voorkomen.

3. Welke behandeling is het meest effectief bij melasma?

Dit hangt af van de ernst van de melasma en de individuele situatie van de persoon. Een dermatoloog kan de beste behandeling adviseren, maar meestal worden zonnebrandcrème en topische crèmes aanbevolen als eerste behandelingen. In ernstigere gevallen kunnen chemische peelings, lasertherapie of microdermabrasie worden overwogen.

4. Zijn er natuurlijke remedies voor het behandelen van melasma?

Sommige natuurlijke ingrediënten, zoals vitamine C, kurkuma en aloë vera, kunnen helpen om de huid te verlichten en donkere vlekken te verminderen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van deze ingrediënten, aangezien ze de huid kunnen irriteren en melasma kunnen verergeren. Raadpleeg een dermatoloog voordat je natuurlijke remedies probeert.

5. Hoe lang duurt het voordat behandelingen voor melasma resultaten opleveren?

Dit hangt af van de behandeling die wordt gebruikt en de ernst van de melasma. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat resultaten zichtbaar zijn.

6. Is Skinlight geschikt voor de behandeling van melasma?

Skinlight is een huidverlichtende crème die kan helpen om donkere vlekken op de huid te verminderen. Het bevat ingrediënten zoals arbutine en niacinamide, die de huid oplichten en verhelderen. Skinlight kan helpen bij de behandeling van milde melasma, maar het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor advies voordat je Skinlight gebruikt. Bovendien is het belangrijk om altijd zonnebrandcrème te gebruiken in combinatie met Skinlight, aangezien de ingrediënten de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon. Bestel Skinlight

7. Kan melasma terugkomen na behandeling?

Ja, melasma kan na behandeling terugkomen als de oorzaken niet worden aangepakt. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en hormonale schommelingen te verminderen om te voorkomen dat melasma terugkeert. Regelmatige bezoeken aan een dermatoloog voor controle en onderhoud kunnen ook helpen om melasma onder controle te houden.

Hoewel melasma een vervelende aandoening kan zijn, zijn er gelukkig verschillende behandelingen en preventieve maatregelen beschikbaar. Raadpleeg een dermatoloog voor advies over de beste behandeling voor jouw specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *