Welke rol spelen hormonen bij het ontstaan van pigmentvlekken bij vrouwen in de overgang?

Pigmentvlekken en hormonen tijdens de overgang

De overgang is een periode waarin het lichaam van een vrouw verandert als gevolg van hormonale schommelingen. Een van de veranderingen die vrouwen tijdens de overgang kunnen ervaren, zijn pigmentvlekken. In dit artikel leggen we uit wat de relatie is tussen hormonen en pigmentvlekken en wat u kunt doen om deze te voorkomen en behandelen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die worden veroorzaakt door een overproductie van melanine. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Pigmentvlekken komen vaak voor op het gezicht, de handen en de armen en kunnen cosmetisch storend zijn.

Hoe ontstaan pigmentvlekken tijdens de overgang?

Tijdens de overgang dalen de oestrogeenniveaus in het lichaam van een vrouw. Oestrogeen is een hormoon dat de aanmaak van melanine reguleert. Wanneer de oestrogeenniveaus dalen, kan er een overproductie van melanine optreden, wat leidt tot pigmentvlekken.

Hoe kunt u pigmentvlekken tijdens de overgang voorkomen?

Bescherm uw huid tegen de zon

Blootstelling aan de zon kan pigmentvlekken verergeren. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor en draag beschermende kleding wanneer u in de zon bent. Vermijd de zon op de heetste uren van de dag en blijf in de schaduw.

Eet gezond en gevarieerd

Een gezond en gevarieerd dieet kan helpen om uw huid gezond te houden tijdens de overgang. Eet veel fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten om uw huid te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water om uw huid gehydrateerd te houden. Uw huid heeft vocht nodig om gezond te blijven en te kunnen herstellen van beschadiging.

Hoe kunt u pigmentvlekken tijdens de overgang behandelen?

Als u pigmentvlekken heeft gekregen tijdens de overgang, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om deze te verminderen. Een huidverlichtende crème kan helpen om de pigmentvlekken te verminderen. Kies voor een crème met natuurlijke ingrediënten zoals vitamine C, glycolzuur of niacinamide. Breng de crème dagelijks aan op de pigmentvlekken voor het beste resultaat.

Een andere optie is een chemische peeling. Dit is een behandeling waarbij een chemische stof op de huid wordt aangebracht om de bovenste laag van de huid te verwijderen. Dit kan helpen om pigmentvlekken te verminderen en de huid gladder en egaler te maken. Laat deze behandeling altijd uitvoeren door een professionele dermatoloog of huidtherapeut.

Conclusie

Pigmentvlekken tijdens de overgang zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Deze pigmentvlekken worden veroorzaakt door hormonale schommelingen en een overproductie van melanine. Om pigmentvlekken tijdens de overgang te voorkomen, is het belangrijk om uw huid te beschermen tegen de zon, gezond te eten en gehydrateerd te blijven. Als u toch pigmentvlekken heeft gekregen tijdens de overgang, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om deze te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *