Het geheim om echt van pigmentvlekken af te komen

Heb je pigmentvlekken in je gezicht, dan wil je deze waarschijnlijk heel graag minder laten opvallen. Pigmentvlekken verwijderen is dan vast ook iets waar je vaak naar opzoek bent. Geen nood, ik ga je helpen om de pigmentvlekken te laten vervagen. Zo wordt je huid teint egaler en vallen pigmentvlekken minder op. Ook geef ik je tips hoe je pigmentvlekken in je gezicht kunt voorkomen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Velen denken dat pigmentvlekken geassocieerd worden met leeftijd, maar wist je dat dit er helemaal niks mee te maken heeft? Pigmentvlekken komen bij iedereen voor, zowel jong als oud. Pigmentvlekken en huidverkleuringen kunnen wel degelijk het gevolg van zijn jarenlang onbeschermd zonnen, denk hierbij aan ouderdomsvlekken. Maar pigmentvlekken ontstaan ook door gevoeligheid en hormoonschommelingen. Om nou te weten  te komen welke methode het beste werkt voor pigmentvlekken verwijderen. Vind je hieronder de verschillende soorten.

Pigmentvlekken ontstaan door:

  • Jarenlang onbeschermd zonnen
  • Hormoonschommelingen
  • Gevoeligheid

Pigmentvlekken verwijderen

Om de vraag te beantwoorden hoe je van pigmentvorming af komt, is het handig om te weten dat voorkomen nog veel belangrijker is dan behandelen. Pigmentvlekken voorkomen kan maar op één manier en dat is consistent smeren met een zonnebrandcrème. Ook in de wintermaanden en wanneer de zon niet zichtbaar schijnt is dit heel erg belangrijk. Goed onthouden dus want dat scheelt je op langere termijn veel ongemak. Handig om te weten, in veel dagcrèmes zit spf verwerkt. Let er daarbij wel op dat er veel spf in moet zitten, het liefst factor 30.

Meest gestelde vragen

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door uv-straling uit zonlicht. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben zoals hormoonschommelingen en gevoeligheid voor pigmentvlekken.

Kun je pigmentvlekken verwijderen?

Ja, absoluut. Pigmentvlekken kun je verwijderen en daar zijn verschillende manieren voor. Denk aan een pigment verlichtende crème, exfoliëren en laserbehandelingen.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Pigmentvlekken kun je op verschillende manieren voorkomen. Draag een hoedje of pet wanneer de zon schijnt. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF. Gebruik een crème dat de aanmaak van melanine in de huid afremt.

Hoe kun je pigmentvlekken camoufleren

Pigmentvlekken kun je op verschillende manieren camoufleren. Zo kun je dat het beste aanpakken met make-up. Kies altijd een teint die goed bij je eigen huidskleur past.

Wat zijn pigmentvlekken?

Een pigmentvlek is een ophoping van pigment (melanine) in de huid.

Van pigmentvlekken afkomen

Pigmentvlekken zijn goed te vervagen met een huid verlichtende crème. Een bekende op dit gebied is het Nederlandse merk Skinlight. Zij hebben een formule ontwikkeld dat in staat is pigmentvlekken tot wel 3 tinten te verlichten. Daarnaast remt de crème de aanmaak van melanine af waardoor pigmentvorming voorkomen wordt.

Je brengt bij enkele pigmentvlekken de crème uitsluitend op de vlekjes aan. Dat doe je twee keer per dag bij voorkeur in de ochtend en avond. Heb je last van hyperpigmentatie of melasma? Breng de crème dan over het gehele gelaat aan. Pigmentvlekken verwijderen als sneeuw voor de zon.

Soorten pigmentvlekken

Hierboven heb je al kort gelezen dat er verschillende soorten pigmentvlekken zijn. Ik wil hier toch nog even dieper op in gaan. Het is namelijk voor jezelf goed om te weten welk soort pigmentvlek je precies hebt om pigmentvlekken verwijderen mogelijk te maken. Want daar kun je een goede behandeling op af stellen en sneller resultaat boeken.

ZONNEVLEKKEN

Meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. Zonnevlekken ontstaan doordat de huid onbeschermd blootgesteld wordt aan uv-straling. De huid maakt automatische melanine aan wanneer de eerste zonnestralen je huid bereiken.

OUDERDOMSVLEKKEN

Hoe ouder je wordt hoe meer je huid blootgesteld is aan zonlicht. Wanneer je de huid gedurende je leven niet voldoende beschermd hebt, kun je ouderdomsvlekken krijgen. Het is geen huidziekte, maar wat is het dan wel? Ouderdomsvlekken ontstaan al op jongere leeftijd. Het zijn onderliggende pigmentvlekken die pas op latere leeftijd door verschillende huidlagen naar de oppervlakte komen.

ZWANGERSCHAPSMASKER

Een soort pigmentmasker dat ook wel melasma of chloasma genoemd wordt. Het is een bruine verkleuring in het gelaat dat soms ook doortrekt naar nek en hals. In de meeste gevallen bevindt een zwangerschapsmasker zich vooral op het voorhoofd, wangen, bovenlip en kin. Melasma is eigenlijk een vorm van hyperpigmentatie. Echter is de oorzaak anders. Melasma ontstaat namelijk door hormoonschommelingen in combinatie met zonlicht. Het beste kun je tijdens de zwangerschap de zon zon zoveel mogelijk vermijden. Dat kun je doen door het dragen van een hoedje of pet, en natuurlijke veel smeren met een goede zonnebrandcrème.

Natuurlijke remedies tegen pigmentvlekken

Wanneer je liever eerst wilt bekijken of jouw pigmentvlekken weggaan met natuurlijke middelen. Dan heb ik hieronder enkele maskertjes die je hiervoor kunt gebruiken. Let wel: deze maskers werken vooral goed voor het verwijderen van dode huidcellen. Dode huidcellen kunnen soms aangezien worden als pigmentvlekken en de huid dof laten ogen. Af en toe een scrub kan dit verminderen.

De citroen in het masker zorgt voor reiniging, en lost als het ware de opperhuid op. Natuurlijk niet helemaal, maar wel in hele lichte mate. Kijk je mee?

Wat heb je nodig

– Sap van 1 citroen
– Een halve citroen
– Rietsuiker

Verzorgend masker tegen pigmentvlekken

– Sap van een halve citroen
– Kokos olie
– Suiker

Meng bovenstaande ingrediënten met elkaar tot er een papje ontstaat. Gebruik per keer een klein beetje. Laat het masker 10 minuten intrekken alvorens je de huid goed reinigt. Herhaal dit 3x per week gedurende één maand. Gebruik na ieder masker een verzorgende dag of nachtcrème.