Pigmentvlekken

Wat zijn Pigmentvlekken?

Pigmentvlekken komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van Melanine. Melanine is een organisch pigment dat als functie heeft de schadelijke stralen van UV en andere vrije radicalen tegen te houden. Echter wanneer dit proces verstoort is of wordt, kunnen er ophopingen van pigment ontstaan. Deze ophopingen noemen wij pigmentvlekken. De zon is overigens niet altijd de boosdoener, in de meeste gevallen wel, maar dat hoeft niet. Pigmentvlekken verwijderen is heel goed mogelijk en om dit mogelijk te maken is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je de precieze oorzaak weet kun je pigmentvlekken voorkomen en aanpakken.

Oorzaak Pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam ontstaan maar meestal op het gezicht, hals en/of handen. De reden hiervoor is dat deze lichaamsdelen altijd zijn blootgesteld aan de zon. Pigmentvlekken kun je herkennen aan hun donker bruine kleur. De vorm van een pigmentvlek is altijd anders en nooit helemaal rond zoals bijvoorbeeld bij een moedervlek in de meeste gevallen wel zo is. De oorzaak van pigmentvlekjes kunnen heel verschillend zijn. Pigmentvlekken verwijderen kan het beste aangepakt worden wanneer je eerst de oorzaak achterhaald.  De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • UV-straling en dus zonlicht
  • Hormonen (tijdens zwangerschap en pilgebruik)
  • Erfelijkheid (komt het voor in je familie?)

Soorten pigmentvlekken

OUDERDOMSVLEKKEN

door de jaren heen vangt de huid ieder jaar opnieuw veel zon. Doordat de schadelijke stralen van de zon plus vrije radicalen zich steeds opbouwen door bijvoorbeeld onbeschermd de zon in te gaan, kunnen er ouderdomspigmentvlekken ontstaan. Vaak zijn dit bruine platte vlekken die vooral in de hals, nek en het gezicht voorkomen. Waarom juiste deze plaatsen? omdat zij het meeste aan de zon blootgesteld worden. Hoe meer zon hoe meer pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken hebben niet zozeer met een hoge leeftijd te maken. Het omschrijft meer de hoeveelheid UV straling die de huid te verwerken heeft gehad. 

ZWANGERSCHAPSMASKER/MELASMA

De bruine vlekken die plots verschijnen op het voorhoofd, wangen, bovenlip en kin, wordt het zogeheten zwangerschapsmasker genoemd. Deze ontstaat door hormonale veranderingen die bij zwangerschap optreden. De pigmentvlekken gaan vanzelf weer weg wanneer de hormoonhuishouding zich weer hersteld. 

verminder HYPERPIGMENTATIE

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij er sprake is van te veel pigment op een bepaalde plaats op de huid. Hyper pigmentatie wordt veroorzaakt door kleine ontstekingen in de huid. Deze ontstekingen laten zich zien aan de oppervlakte van de huid. Dit noemen we pigmentvlekken. Een ongewenste ophoping van melanine in de huid.

ZWARTE PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN

Zwarte pigmentvlekken in een huidkwaal die veel voorkomt bij mensen met een donkere huidskleur. Het ontstaan hiervan is vaak niet zo heel bekend, waardoor velen niet weten hoe je deze zwarte pigmentvlekken kunt voorkomen. Zwarte pigmentvlekken ontstaan namelijk vaak door een tekort aan vocht in de huid. Dit lijkt heel erg op de kenmerken van een droge huid. Maar pas op, dit is zeker niet hetzelfde. Een droge huid is een vetarme huid. Een vochtarme huid heeft vocht nodig. Gebruik dus nooit vette crèmes. Deze verergeren de klachten alleen maar. Daarnaast zorgen deze crèmes voor acne. Niet doen dus. Kies wel voor een crème die speciaal geschikt is voor de vochtarme huid.

pigmentvlekken verwijderen
Ontstaan van pigmentvlekken in het gezicht door UV-straling

Ontstaan van pigmentvlekken

UV-STRALING

UV-straling is de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekjes. De zon stimuleert de huid in de aanmaak van melanine. Wanneer je hormoonschommelingen hebt of aanleg hebt om snel pigmentvlekjes te ontwikkelen. Dan moet je extra oppassen wanneer je onbeschermd de zon in gaat. Ben je zwanger of slik je de anticonceptiepil? Let dan extra goed op en bescherm je huid goed. Dit kun je doen door het dragen van een UV-factor of door het dragen van bijvoorbeeld een hoedje of pet.

PILGEBRUIK/HORMOONBEHANDELINGEN 

Door inname van de pil vindt er in de hormoonhuishouding ook een verandering plaats. Deze verandering kan vergeleken worden met die van het zwangerschapsmasker. Deze ontstaan ook op het voorhoofd, bovenlip, wangen en de kin. Deze pigmentvlekken gaan vanzelf weer weg maar kunnen door middel van de zon en dus UV straling weer terug komen. Het innemen van een andere pil kan dit symptoom verhelpen, echter kan het er juist ook erger door worden. Bespreek dit dus goed door met je behandelend arts.

ROKEN 

het inademen van vrije radicalen door middel van roken kan pigmentvlekken tot oorzaak hebben. Dit geldt overigens ook voor uitlaatgassen. Stoppen met roken dus, en je huid goed verzorgen.

HORMONALE VERANDERINGEN 

Puberteit, overgang, pilgebruik en zwangerschap. Zie de hierboven beschreven oorzaken voor meer informatie. Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor meer pigmentatie en dus pigmentvlekken in de huid. Denk maar een de pigmentsnor, dat een veelvoorkomende kwaal is bij zwangere vrouwen.

ERFELIJKHEID 

Erfelijkheid heeft betrekking op een verstoring in de huidlagen door een te veel of te weinig hebben van melanine. Hyperpigmentatie valt hier bijvoorbeeld onder en kan ook een erfelijke kwaal zijn. Daarnaast heeft erfelijkheid ook betrekking op de aanmaak van melanine. Maakt jouw huid gemakkelijk melanine aan en komen pigmentvlekken voor in je familie? Let dan extra op, vooral tijdens hormonale schommelingen en pilgebruik. Heb jij er aanleg voor dan is het belangrijk wanneer je pigmentvlekken verwijderen mogelijk wilt maken, om extra voorzichtig te zijn met hormonen en uv-straling.

Pigmentvlekken Voorkomen

Pigmentvlekken zijn te voorkomen door altijd beschermd de zon in te gaan. Zowel in de wintermaanden als wanneer het hoogzomer is. UV stralen zijn altijd schadelijk voor de huid en brengen ook altijd schade aan wanneer je hier te lang aan blootgesteld wordt. De huid kan zich goed beschermen tegen de schadelijke stralingen, dat doet de huid door actief melanine aan te gaan maken. Wanneer je huid gevoelig is voor de aanmaak van melanine op bepaalde plekken, pigmentvlekken. Dan raden wij altijd aan om beschermd te zon in te gaan. Een goede zonnebrandcrème van maximaal 30 spf zal helpen voorkomen dat er op de huid pigmentvlekken ontstaan. Om pigmentvlekken verwijderen mogelijk te maken is voorkomen ook zeker een belangrijk aspect van de behandeling.

Daarnaast is een gezond dieet aan te bevelen. Schoonheid komt immers ook van binnenuit. Eet zo gezond mogelijk. Door gezond te eten, dus voldoende fruit en groente, zorg je ervoor dat de vrije radicalen het lichaam verlaten. Door ongezond te eten stimuleer je deze radicalen en brengen zij meer schade toe. Drink ook voldoende gezuiverd water. Water reinigt het lichaam. Zorg ervoor dat je minstens 2 liter of iets meer per dag drinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *