5 tips om Pigmentophoping te voorkomen

Het kan voorkomen dat je altijd al last gehad hebt van pigmentvlekken. Maar het kan ook zo zijn dat je er maar een paar hebt die niet eens zo heel veel opvallen. Wanneer je graag van pigmentvlekken af wilt komen, of wanneer je deze wilt voorkomen dan is dit artikel zeker een must read.

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Meestal ontstaan pigmentvlekken door de zon. Iedereen heeft eigenlijk wel één of meerdere pigmentvlekken. Een pigmentvlek is een ophoping van pigment dat ontstaat als een soort van afweermechanisme. Er is dan vaak al een soort van beschadiging, de huid reageert hierop door meer pigment aan te maken. In de wintermaanden kunnen pigmentvlekken vervagen. Zodra je het weer lekker weer wordt en de zon meer gaat schijnen dan komen de vlekjes weer terug. Pigmentvlekken kunnen ook erfelijk zijn. In dit geval is jouw huid gevoelig voor de aanmaak van pigmentophopingen. Er hoeft dan niet per se een beschadiging van de huid aanwezig te zijn.

Welke vormen van pigmentophoping zijn er?

Zonnevlekken

Pigmentvlekken die ontstaan zijn door de zon. Rond 80 procent van de mensen van middelbare leeftijd heeft er last van. De bruine verkleuringen komen vooral veel voor in het gezicht, hals en op de handen. Dat komt omdat deze lichaamsdelen vrijwel het vaakts in aanraking komen met zonlicht. Vijwel alle zonnevlekken zijn ongevaarlijk en niet schadelijk. Echter kunnen ze je er wel ouder laten uitzien.

Zwangerschapsmasker / Melasma

Melasma ontstaat vaak tijdens de zwangerschap en wordt aangewakkerd door je hormonen. Vrouwen die de anticonceptiepil slikken kunnen er ook last van krijgen. Melasma is een bruin masker die ontstaan op het voorhoofd, neus en wangen. Hierdoor lijkt het net alsof je een masker draagt. Melasma verdwijnt meestal vanzelf weer binnen enkele maanden na de bevalling, of wanneer je gestopt bent met hormoonbehandelingen. Wanneer je dit hebt, dan is het heel erg belangrijk dat je de zon zoveel mogelijk uit de weg gaat, en elke dag een hoge zonnefactor smeert. Doe je dit niet, dan is er de kans dat het masker niet meer weggaat.

Acnevlekken

Donkere huidverkleuringen door acne. Wanneer je vroeger of nu nog steeds veel last hebt van acne, en hier echt wondjes van krijgt. Dan is de kans groot dat je hier pigmentvlekjes aan over houdt. Velen weten niet dat acne pigmentstoornissen kan veroorzaken. De donkere vlekken onstaan doordat de huidontstekingen blootgesteld worden aan de zon.

pigmentvlekken gezicht verwijderen
Skinlight whitening treatment voor een mooie vlekkeloze huid

Behandelingen tegen pigmentvlekken

  • Exfoileren / Chemische peeling
    Deze behandeling wordt altijd uitgevoerd door een schoonheid/huid- specialist. De behandeling zelf duurt vrij lang (60-120 minuten). De behandeling begint altijd met een huidanalyse, daarna wordt verteld wat je van de behandeling kunt verwachten plus wat algemene informatie. Zodra dat allemaal duidelijk is dan wordt de huid goed gereinigd en wordt er een goedje aangebracht. Dat goedje moet vervolgens 60 tot 120 minuten inwerken. De huid wordt daarna goed gereinigd en dan is de behandeling klaar. In de komende twee weken vernieuwd de huid zich op automatische piloot. Wat je hiervan zult merken is dat de huid een beetje gaat vervellen. Na deze twee weken maak je opnieuw een afspraak voor een eventuele nabehandeling.
  • Huid verlichtende crème
    Deze methode wordt steeds vaker gebruikt en geadviseerd. Het is een goed werkende methode waarbij je uitsluitend de pigmentvlekken behandelt. De crème smeer je twee tot drie keer per dag op de donkere vlekjes van de huid. Na 4-8 weken merk je dat de vlekjes langzaamaan lichter worden. Nu moet je volhouden want het eindresultaat is in zicht. Nadat de pigmentvlekjes zo goed als niet meer zichtbaar zijn. Stop je met smeren. Nu blijven de vlekjes een paar maanden weg. Zodra je merkt dat ze weer terugkomen is het de bedoeling dat je de crème alleen nog als onderhoudskuur toepast. Een goede huid verlichtende crème die ik kan adviseren is Skinlight whitening treatment.

2 gedachten over “5 tips om Pigmentophoping te voorkomen”

  1. Heb al jaren last van pigmentvlekken en kom er maar niet vanaf. Heb al een paar keer de ergste pigmentvlekken laten weglaseren, dat werkt eigenlijk wel heel goed. Maar na een paar jaar komen we wel weer terug. De behandeling zelf is ook vrij duur.

  2. Fijne tips! De meeste wist ik natuurlijk al wel, maar toch pas je het niet echt toe. Nu ben ik toch weer even met mijn neus op de feiten gedrukt en nu ga ik mijn huid echt serieus goed verzorgen en beschermen tegen de zon Zijn er nog andere tips om erger te voorkomen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *